Ποια είναι η σημασία του παράγοντα (SPF) αντηλιακής προστασίας;

Ο παράγοντας αντηλιακής προστασίας (SPF) καθορίζει πόσο χρόνο μπορεί να εκτεθεί κάποιος στον ήλιο, δηλαδή με την εφαρμογή ενός προϊόντος αντηλιακής προστασίας σε αντίθεση με ένα απροστάτευτο δέρμα έως ότου το δέρμα αρχίσει να καίγεται. Καθώς η επίδραση ενός αντηλιακού προϊόντος μειώνεται από το χρόνο παραμονής στο νερό, την εφίδρωση και την κατά λάθος αφαίρεση (πετσέτες και ρούχα), πρέπει να επαναλαμβάνεται το προϊόν συχνά για να εξασφαλιστεί  η  προστασία. Ωστόσο,  οι συχνές εφαρμογές ενός αντηλιακού δεν μπορούν να αυξήσουν την τιμή του SPF ή να επιτρέψουν σε κάποιον να βρίσκεται στον ήλιο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ποια είναι η έννοια του «αδιάβροχου» για τα προϊόντα αντηλιακής προστασίας;

“Αδιάβροχο” σημαίνει ότι μετά από 20 λεπτά παραμονής στο νερό, το 50% του SPF πρέπει να έχει παραμείνει στο δέρμα. Μια πρόσθετη απώλεια του SPF μπορεί να προκληθεί λόγω  εφίδρωσης ή της χρήσης πετσετών και ρούχων. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να  εφαρμοστεί  ξανά το προϊόν αντηλιακής προστασίας μετά από κάθε χρήση πετσέτας  . Αυτό θα διασφαλίσει ότι η επίδραση του SPF διατηρείται πλήρης κάτι πού ιδιαίτερα σημαντικό για το ευαίσθητο δέρμα των βρεφών και των παιδιών

 Τα υψηλότερα SPF προσφέρουν πολύ περισσότερη αντηλιακή προστασία;

 Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός του SPF τόσο μικρότερη γίνεται η διαφορά στην τιμή του SPF. Στην πραγματικότητα, το SPF 10 μειώνει ήδη τις ακτίνες που προκαλούν έγκαυμα  κατά 90%. Ο δείκτης SPF 20 εξαλείφει τις βλάβες κατά 95 % και ο δείκτης SPF 50 κατά 98 %. Έτσι, μεταξύ SPF 20 και SPF 50 υπάρχει μόνο μια πρόσθετη προστατευτική τιμή 3%. Η εφαρμογή ενός προϊόντος που περιέχει SPF μεταξύ 10 και 20 προσφέρει στο δέρμα πολύ καλή προστασία. Αναφορικά με τους αριθμούς και την καμπύλη στο διάγραμμα, είναι σαφές ότι μια ελάχιστη αύξηση του παράγοντα προστασίας SPF ενός αντηλιακού προϊόντος επιτεύχθηκε με αντάλλαγμα όμως μια αδικαιολόγητα μεγάλη επιβάρυνση του δέρματος που δημιουργείται από τα χημικά SPF. Οι υψηλότεροι SPF θα πρέπει επομένως να βασίζονται σε ορυκτές χρωστικές όπως το οξείδιο του ψευδαργύρου και το διοξείδιο του τιτανίου.

Ποια είδη χημικών αντηλιακών εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία και πώς τους αναγνωρίζει κανείς;

Τα χημικά αντηλιακά εναποτίθενται στο δέρμα  προκειμένου να απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολία . Θα πρέπει να είναι σταθερά στην υπεριώδη ακτινοβολία και σίγουρα να μην είναι ορμονικά ενεργά. Εδώ και καιρό το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης απέδειξε ότι πολλά χημικά SPF δεν είναι σταθερά στην υπεριώδη ακτινοβολία έχουν δε, αρνητική ορμονική επίδραση. Έχει ήδη διαπιστωθεί ότι έχουν βρεθεί ορμονικές  δραστικές χημικές ουσίες στο μητρικό γάλα, στα ψάρια και στις λίμνες.

 Ως αποτέλεσμα επιστημονικής έρευνας πιστεύεται ότι συγκεκριμένα χημικά φίλτρα υπεριώδους ακτινοβολίας μπορεί να είναι αμφισβητήσιμα από άποψη ασφάλειας στην υγεία και μπορούν να δημιουργήσουν επιπλέον περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Έρευνες που έγιναν από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης και άλλα διάσημα ερευνητικά ινστιτούτα έχουν δείξει ότι τα ακόλουθα φίλτρα υπεριώδους ακτινοβολίας (τουλάχιστον στα ζώα) έχουν ορμονική δράση. (Μη φυσιολογική μεγέθυνση της μήτρας) και αποδείχθηκε ότι ορισμένα φίλτρα υπεριώδους ακτινοβολίας υπήρχαν στο μητρικό γάλα, τα ψάρια και στη θάλασσα όπως η βενζοφαινόνη-3 (BP-3), η ομοοσαλική (HMS), η 4-μεθυλβενζυλιδίνη-καμφορά (4- MBC), Οκτυλο-μεθοξυ-κινναμικό οξύ (OMC), οκτυλο-διμεθυλο-παρα-αμινο-βενζοϊκό οξύ (OD-PABA).

Πρέπει οι ενυδατικές-καθημερινές  κρέμες να περιέχουν SPF;

Από δερματολογική άποψη, τα προϊόντα περιποίησης που εφαρμόζονται σε καθημερινή βάση δεν πρέπει να περιέχουν χημικούς SPF, ώστε να αποφεύγεται η καθημερινή και ετήσια επιβάρυνση που δημιουργούνται από αυτά και να μην αναστέλλεται πλήρως η παραγωγή της βιταμίνης D στο δέρμα.

 Ποια SPF προτείνονται από τους ειδικούς;

Τα ορυκτά SPF όπως το οξείδιο του ψευδαργύρου και το διοξείδιο του τιτανίου είναι λεπτοί κόκκοι ορυκτών που παραμένουν στην επιφάνεια του δέρματος. Οι ακτίνες UVA και UVB αντανακλώνται και ως αποτέλεσμα το δέρμα μπορεί να προστατευτεί με επιτυχία με έναν υγιή και ασφαλή τρόπο. Σε υψηλής ποιότητας αντηλιακά προϊόντα θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ορυκτές χρωστικές. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το ευαίσθητο δέρμα των μωρών και των παιδιών όπου απαιτείται πρόσθετη φροντίδα και υποχρεώσεις για την υγεία και την ευημερία.

 Όταν εφαρμόζετε αντηλιακά προϊόντα με ορυκτές χρωστικές πρέπει να προσέχετε να μην απλώνετε πολύ και να το εφαρμόζετε ομοιόμορφα. Εάν αυτό δεν γίνει τότε ένα ανοιχτό λευκό υπόλειμμα μπορεί να παραμείνει στο δέρμα. Από δερματολογική άποψη, τα απαράμιλλα πλεονεκτήματα ενός ορυκτού φίλτρου έχουν μεγαλύτερη αξία.

Τα προϊόντα αντηλιακής περιποίησης DRBAUMANN προσφέρουν τον ιδανικό συνδυασμό αντηλιακής προστασίας και περιποίησης δέρματος έχοντας υπόψη τα απαιτητικά πρότυπα ποιότητας Bionome.

SUN LOTION FACTOR 15, 20, 25, 30

 Τα εξαιρετικά ενεργά αντηλιακά φίλτρα διοξειδίου του τιτανίου και οξειδίου του ψευδαργύρου σε συνδυασμό με τη φυσική βιταμίνη Ε προστατεύουν από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου. Πολύτιμα φυτικά έλαια περιποιούνται το δέρμα και το κάνουν μεταξένιο λείο.

 Το SUN LOTION FACTOR 30 είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για παιδιά και άτομα με ευαίσθητο δέρμα.

Λοσιόν μετά τον ήλιο AFTER SUN LOTION

Περιποιείται και περιποιείται το δέρμα με έλαιο macadamia, βούτυρο καριτέ και ενεργά συστατικά όπως D-Panthenol, Vitamin A, Aloe Vera, Natural Vitamin E και Carotin Oil.

Αυτά τα συστατικά ηρεμούν το δέρμα μετά την έκθεση στον ήλιο.

Η βιταμίνη Ε είναι ιδιαίτερα σημαντική ως βιταμίνη προστασίας του δέρματος. Προστατεύει από τη φθορά των ελεύθερων ριζών, την πρόωρη γήρανση και τις βλάβες του δέρματος μέσω της έκθεσης στις ακτίνες UV. Σχεδόν όλα τα  DR. Η BAUMANN προϊόντα περιέχουν  φυσική βιταμίνη Ε. Με την τακτική εφαρμογή αναπτύσσεται μια υγιής φυσική αντηλιακή προστασία.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α –Η βιταμίνη Α μπορεί να αναγεννήσει σε κάποιο βαθμό το δέρμα που έχει υποστεί βλάβη από τον ήλιο. Είναι ιδανικό για εφαρμογή μετά την έκθεση στον ήλιο ή μια επίσκεψη σε σολάριουμ. Είναι πολύ αποτελεσματική για πρόωρα γερασμένο, κατεστραμμένο και γραμμωμένο δέρμα όταν εφαρμόζεται σε τακτική βάση.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε, Α, LIPID –Τέλεια προστασία μέσω της φυσικής βιταμίνης Ε και εξαιρετική ενίσχυση της λειτουργίας φραγμού του δέρματος μέσω των ενδημικών λιπιδίων του δέρματος. Ένα πραγματικό πλεονέκτημα για κάθε δέρμα, απαραίτητο για δέρματα  άνω των 35 ετών.