Γνωρίζουμε όλοι, ότι τα οφέλη της ηλιακής ακτινοβολίας είναι λίγα. Βεβαίως η έκθεση του δέρματος στην UVB είναι απαραίτητη εφόσον συμβάλλει στην μετατροπή της 7-διυδροχολιστερόλης σε προβιταμίνη D3 και η οποία κατόπιν μετατρέπεται σε βιταμίνη D3.
Ενώ δε το υπεριώδες φάσμα της ηλιακής ακτινοβολίας χρησιμοποιείται στην θεραπεία νόσων όπως η ψωρίαση, το έκζεμα ή το δερματικό λέμφωμα των Τ-κυττάρων ωστόσο όμως οι δράσεις των διαφόρων περιοχών (UVC, UVB, UVA) απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή. Και τούτο διότι:
Οι UVC (100-240nm) μπορούν να καταστρέψουν τα κύτταρα προκαλώντας άμεση βλάβη του DNA και σχηματισμό ελεύθερων ριζών. Όμως αυτό δεν γίνεται, διότι δεν φτάνουν στη γη επειδή φιλτράρονται από την ατμόσφαιρα.
Οι UVB(290-320nm) δεν φιλτράρονται τελείως και κατά συνέπεια προκαλούν ηλιακά εγκαύματα. Η βλάβη τους στο δέρμα προκαλείται λόγω σχηματισμού διμερών θυμίνης και φωτοπροϊόντων 4-6 του DNA. Έτσι απαιτείται άμεση θεραπεία, για να προληφθούν ενδεχόμενες μεταλλάξεις με μεταβολή στη κυτταρική λειτουργία και καρκινογένεση.
Οι UVA(320-400nm) είναι ακτινοβολία μεγάλου μήκους κύματος που καταλαμβάνει την φασματική περιοχή της υπεριώδης ακτινοβολίας με τη μικρότερη ενέργεια. Δεν φιλτράρεται από το όζον, έτσι ο σχηματισμός ελεύθερων ριζών είναι ιδιαίτερα μεγάλος, δεδομένου ότι φτάνει ως το χόριο.
Έτσι δημιουργούνται ρυτίδες λόγω βλάβης που προκαλεί η UVA στους ινοβλάστες της επιδερμίδας με συνέπεια την αλλοίωση της σύνθεσης του κολλαγόνου και της ελαστίνης.
Επειδή δε ο συνδυασμός είναι καρκινογόνος θα πρέπει να χρησιμοποιείται πάντα αντηλιακό προϊόν ώστε να υπάρχει προστασία από τις ακτίνες UVA-B. Και εδώ αρχίζει ο “αγώνας δρόμου” για την επιλογή του σωστού αντιηλιακού. Ένα ερευνητικό γκρουπ μελετώντας σε βάθος τη δράση των UV φίλτρων ,δημοσίευσε τις μελέτες οι οποίες ήταν ακριβώς ίδιες με τη δημοσίευση του ερευνητικού κέντρου Φαρμακολογίας και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης.
Κατέληξαν δε ότι η ικανότητα ποικίλων αντηλιακών προκαλούν ανωμαλίες στις ορμονικές λειτουργίες. Κατά τη διάρκεια δε της έρευνας αυτής επιβεβαίωσαν ότι τα 5 από τα 6 φίλτρα διεγείρουν την καρκινογένεση.
Το ερευνητικό group του Μrest Margaret Schlep του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης ανέφερε στοιχεία για την ασφάλεια των συστατικών αυτών που αφορούν την προστασία του δέρματος από τον Ήλιο. Κατά τις έρευνες, τον Δεκ του 2005 και τον Απρ του 2006 ,του ινστιτούτου Τοξικολογίας και Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης, αναφέρθηκαν οι ιδιότητες των αντηλιακών φίλτρων τα οποία κυρίως καταστρέφουν την ορμονική λειτουργία. Τα 5 από τα 6 ενεργοποιούν το καρκίνο στους μαστούς και προκαλούν ανωμαλίες στην ορμονική λειτουργία αυτών. Αυτά είναι:
- behzorhenone-3(Bp-3)
- homosalate(4-MBC)4_methyl-benzylidene cmphor
- octyl- methoxycinnamate(OMC)
- octyl-dimethyl-PABA
Και το μη επικίνδυνο:
- butyl-methoxydibenzoylmethane
Τα τέσσερα επιβλαβή έχουν αναγνωριστεί λόγω των οιστρογονικών δράσεων τους in vitro αλλά και in vivo σε πολλά πανεπιστημιακά εργαστήρια σόλο τον κόσμο.
Έτσι σε MCF-7 κύτταρα καρκίνου του μαστού, αυξήθηκε ο πολλαπλ/μός των κυττάρων με μέση αποτελεσματική συγκέντρωση(EKSO) μεταξύ τιμών 1,56 και 3.73nm ενώ η B-MDM(bytyl-methoxydibenzoylmethane) ήταν ανενεργή.
Eπίσης το (Bp-3) και ο μεταβολίτης 2,4-dihydroxybenzophenone έχουν ανιχνευθεί σε ανθρώπινα ούρα σε 4 ώρες μετά την εφαρμογή των αντιηλιακών προϊόντων στο δέρμα. Aκόμη το Bp-3 έχει διαπιστωθεί ότι απορροφάται εύκολα και από το γαστρεντερικό σωλήνα λόγω της ταχείας αποδόμισής του.
Αποδεικτικά στοιχεία για τη βιοσυσσώρευση σε ανθρώπους προκύπτει από αναλύσεις του ανθρώπινου γάλακτος οπού στα 5 από τα 6 δείγματα μητρικού γάλακτος η Bp-3 και το ΟMC ανιχνεύθηκαν σε ποσότητες ιδιαίτερα ανησυχητικές*.
Ως εκτούτου η οιστρογονική δράση τους και γενικότερα η ενδοκρινολογική λόγω της βιοσυσωρρεύσης τους στη πανίδα, χλωρίδα και ιδιαίτερα στον άνθρωπο έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία και συνεχείς έρευνες εφόσον μάλιστα η μακροχρόνια χρήση έχει επιπτώσεις και στο αναπαραγωγικό σύστημα.
Στο Πανεπιστήμιο του COTTINGEN Γερμανίας έγινε έρευνα για τις επιπτώσεις του (OMC) και (4 MBC) στην (E2)οιστραδιόλη, όπου βρέθηκαν ότι η (4MBC) συμμερίζεται την αντιοστεοποριτική δράση της E2. Επίσης ανιχνεύθηκε η οιστρογονική του δράση στη μήτρα, στο κόλπο αλλά και στην παραγωγή ορμονών θυρεοειδή! Είναι σαφές λοιπόν ότι οι οιστρογονικές δραστηριότητες αυτών των φίλτρων αλλά και των παραγώγων τους όπως (BP2) είναι πλέον δεδομένες και θα πρέπει τα αντηλιακά να μην περιέχουν σε καμμία περίπτωση χημικά φίλτρα τα οποία απορροφούν το φάσμα των UVA-B μέσω φωτοχημικών αντιδράσεων.
Γι΄αυτό ακριβώς τον λόγο ο DR. BAUMANN έχει επιλέξει ως αντιηλιακά φίλτρα το ZnO(οξείδιο ψευδαργύρου) το TiO2(διοξείδιο του τιτανίου) τα οποία αντανακλούν την ακτινοβολία, είναι χημικά αδρανή, δεν αποδομούνται με το χρόνο και έτσι το δέρμα μένει ανέπαφο από τη περεταίρω ηλιακή βλάβη.
Επίσης ως βασικό συστατικό στα αντιηλιακά του BR. BAUMANN έχει θέση η βιταμίνη Ε η οποία ως ισχυρό αντιοξειδωτικό αποτρέπει τη δημιουργία ελεύθερων ριζών. Και τούτο διότι η βιταμίνη Ε απαντά στα φωσφολιπίδια των μιτοχονδρίων, του ενδ/ου δικτύου και της πλασματικής μεμβράνης. Λόγω δε της έντονης αντιοξειδωτικής δράσης της, αποτελεί την 1η γραμμή άμυνας έναντι της υπεροξείδωσης των κυτταρικών και υποκυτταρικών μεμβρανών των φωσφολιπιδίων.
Το ένζυμο υπεροξειδάση της γλουταθειόνης της οποίας το σελήνιο είναι ανασπόσπΑστο συστατικό παρέχει την 2η γραμμή άμυνας με το να καταστρέφει τα υπεροξείδια (Η2Ο2) πριν προκαλέσουν βλάβη στις μεμβράνες.
Έτσι η Βιταμίνη Ε και το σελήνιο σε στενή συνεργασία (το σελήνιο κατακρατά τη Βιταμίνη Ε στις λιποπρωτείνες του πλάσματος ενώ η Βιταμίνη Ε ελαττώνει τις απαιτήσεις σε σελήνιο διατηρώντας το σε δραστική μορφή ) προλαμβάνουν την υπεροξειδωτική βλάβη σε κυτταρικά και υποκυτταρικά στοιχεία με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται η προστασία των οργανιδίων που είναι αναγκαία για την επιτυχή αντιμετώπιση νόσων, φυσικών και χημικών περιβαλλοντικών προσβολών και άλλων καταστάσεων stress.
Το σελήνιο λοιπόν ως συστατικό της υπεροξειδάσης της γλουταθειόνης υποβοηθά στην καταστροφή των υπεροξειδίων και με τον τρόπο αυτό ελαττώνει την υπεροξείδωση των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων των μεμβρανών. Αυτή η μειωμένη υπεροξείδωση ελαττώνει σε μεγάλο βαθμό την απαίτηση της Βιταμίνης Ε ώστε να διατηρηθεί η κυτταρική ακεραιότητα. Η Βιταμίνη Ε αποτρέπει την αυτό-οξείδωση των μεμβρανικών λιπιδίων από το εσωτερικό και επομένως ελαττώνει το ποσό της υπεροξειδάσης της γλουταθειόνης που χρειάζεται για την καταστροφή των υπεροξειδίων που σχηματίζονται στο κύτταρο.
Έτσι λοιπόν θα πρέπει να καταστούμε πιο υπεύθυνοι επαγγελματίες όσον αφορά τη χρήση και πώληση των αντιηλιακών καλλυντικων ώστε να διαφυλαχθεί η υγεία των πελατισσών μας, η δική μας, των παιδιών μας!
Αφήστε ένα σχόλιο