Τα αιθέρια έλαια είναι ( τερπένια ) απομονωμένες ουσίες μέσω απόσταξης από ένα αρωματικό φυτό με χαρακτηριστική ιδιότητα πτητικότητας.

Όλα χαρακτηρίζονται από έντονη μυρωδιά και ως εκ τούτου επιδρούν ευχάριστα στο σώμα ,στη ψυχή αλλά και στο νου !καθώς και σε δερματικά προβλήματα (τειόδεντρο).Ωστόσο επειδή χρησιμοποιούνται πολύ συχνά ως βελτιωτικά αρώματος σε πολλά προϊόντα περιποίησης δέρματος, είναι υπεύθυνα για αλλεργικές αντιδράσεις .

Αυτό έχει προκύψει λόγω των πολλών συντηρητικών ή ακόμη και των βελτιωτικών που χρησιμοποιούνται στα αιθέρια έλαια .

Εχει αποδειχθεί ότι πολλές εταιρίες χρησιμοποιούν χημικά τοξικά στοιχεία είτε προκειμένου να βελτιώσουν την οσμή είτε να αυξήσουν την αντιβακτηριδιακή δράση (Benzoyl peroxide) με αποτέλεσμα η έντονη χημική συγγένεια αυτών, των τοξικών ουσιών με τις ορμόνες ,με κύριο στοιχείο το βενζοικο οξύ και τα παράγωγα του να προκαλούν ορμονικές διαταραχές .

https://nutritionfacts.org/…/tea-tree-oil-and-hormonal…/

Στο παραπάνω σύνδεσμο αποδεικνύεται αυτή η δράση .

Εδώ έρχεται ο DR BAUMANN και αναφέρεται στα κυριότερα τοξικά συστατικά τα οποία χρησιμοποιούνται συχνά και αποτελούν κίνδυνο για την υγεία του ανθρώπου .

Βεβαίως αν και έχει δοθεί επιτρεπόμενη περιεκτικότητα 0,01% εν τούτοις ο κίνδυνος παραμένει εφόσον η δράση είναι αθροιστική .

Alpha-isomethylionone
Anise Alcohol
Amyl
Cinnamal Amylcinnamyl Alcohol
Benzoyl peroxide

Benzyl Alcohol

Benzyl Benzoate Benzyl
Cinnamate
Benzyl Salicylate
Butylphenyl Methylpropiona Cinnamyl
Alcohol
Citral Isoeugenol
Citronellol
Coumarin
Eugenol
Evernia Prunastri Extract
Evernia Furfuracea Extract
Farnesol Geraniol
Hexyl
Cinnamal
Hydroxycitronellal
Hydroxyisohexyl 3-Cyclohexene Carboxaldehyd Linalool
Limonene
Methyl
2-Octynoate

Τα αιθέρια έλαια πρέπει περιέχονται μόνο σε ειδικά προϊόντα που έχουν ως στόχο να επιτύχουν ένα ειδικό θεραπευτικό αποτέλεσμα στην περιποίηση του δέρματος. Και θα πρέπει να δηλώνονται με ακρίβεια σύμφωνα με τις νομικές απαιτήσεις.

Ο κίνδυνος που μπορεί να προέλθει από τα αιθέρια έλαια είναι ο ερεθισμός του δέρματος που είναι επίσης μια τοξική αντίδραση. Αυτό συνήθως συμβαίνει σε υψηλές συγκεντρώσεις. Αυτό ισχύει για όλα τα αιθέρια έλαια, ακόμη και αυτά που δεν περιέχουν ισχυρά αλλεργιογόνα (π.χ. σανταλόξυλο και μανούκα). Σε αυτή την περίπτωση η νομοθεσία έχει θέσει ένα όριο 20 %, δηλαδή σε συγκεντρώσεις 20 % ή μικρότερες δεν αναμένεται να εμφανιστεί ερεθισμός του δέρματος.Παρόλου δε που ο DR BAUMANN.έχει αποκλέισει την χρήση όλων των τοξικών συντηρητικών ακολουθεί αυτή την οδηγία προκειμένου να αποκλειστεί οποιοσδήοτε ερεθισμός.Ωσ εκ τουτου τα Αιθέρια έλαια βρίσκονται σε αραίωση αλκοόλης σε συγκεντρώσεις μικρότερες του 20%.

Στην περίπτωση των καθαρών αιθέριων ελαίων, οι νομοθέτες έχουν επισημάνει μια άλλη πιθανή αιτία κινδύνου: την χρήση από παιδιά . Υπάρχει η πιθανότητα να το καταπιούν κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιθανή σωματική βλάβη. Επομένως, αυτά τα προϊόντα έχουν σφραγίδες ασφαλείας για τα παιδιά και κατάλληλες προειδοποιητικές ενημερώσεις στα μπουκάλια, σύμφωνα με τις νομικές απαιτήσεις.