Τα τελευταία χρόνια γίνεται πολύς λόγος για τα οξέα φρούτων .Τι είναι όμως αυτά; Πότε είναι ωφέλιμα; Τι πρέπει να προσέχουμε;

Ας δούμε καταρχήν τι είναι .

Τα άλφα-υδροξυοξέα (AHAs) είναι φυσικές και συνθετικές χημικές ενώσεις που μπορούν να απολεπίσουν τα ανώτερα στρώματα του δέρματος, της κερατίνης στιβάδας. Η έκταση της χημικής απολέπισης εξαρτάται από ορισμένους παράγοντες, όπως ο τύπος και η συγκέντρωση του AHA, το pH του καθώς και τα άλλα συστατικά του προϊόντος. Μέσω μιας τέτοιας απολέπισης της επιδερμίδας, τα προϊόντα που περιέχουν AHA μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα ένα πιο φρέσκο, πιο εκλεπτυσμένο δέρμα με βελτιωμένη υφή, περισσότερη ενυδάτωση και, με την πάροδο του χρόνου, να παρατηρηθεί αύξηση της σφριγηλότητας. Σε ακνεικά δέρματα η χρήση τους ,μετριάζει την λειτουργία των σμηγματογόνων αδένων .

AHA

Υπάρχουν έξι τύποι AHA που προέρχονται από τη φύση, αλλά μπορούν επίσης να κατασκευαστούν συνθετικά. Στα καλλυντικά, τα περισσότερα AHA είναι συνθετικά ή προερχόμενη από βακτηριακή/μυκητιακή ζύμωση.

Γλυκολικό οξύ

Το γλυκολικό οξύ είναι ένα από τα πιο κοινά AHA και συχνά θεωρείται το «χρυσό πρότυπο» μεταξύ των άλφα υδροξυοξέων. Το γλυκολικό οξύ που προέρχεται φυσικά από ζαχαροκάλαμο, χαρακτηρίζεται με τα μικρότερα μόρια και είναι σε θέση ως εκ τούτου να διεισδύσει στα ανώτερα στρώματα του δέρματος. Το γλυκολικό οξύ λειτουργεί σε όλους τους τύπους δέρματος.

Γαλακτικό οξύ

Το γαλακτικό οξύ είναι το δεύτερο πιο κοινό AHA και λειτουργεί σχεδόν εξίσου καλά με το γλυκολικό οξύ. Τα ελαφρώς μεγαλύτερα μόριά του δυσκολεύονται να διεισδύσουν στο εξωτερικό στρώμα του δέρματος, καθιστώντας το λίγο πιο αργό. Ενώ τα περισσότερα AHAστα καλλυντικά είναι συνθετικά, το φυσικό γαλακτικό οξύ μπορεί να προέλθει από το γάλα (είναι αυτό που δίνει στα γαλακτοκομικά προϊόντα, που έχουν υποστεί ζύμωση και στις μπύρες ,την χαρακτηριστική ξινή γεύση ).

Μηλικό οξύ

Ενώ το μηλικό οξύ είναι μεγαλύτερο από το γλυκολικό οξύ και από το γαλακτικό οξύ, εξακολουθεί να είναι σε θέση να απολεπίσει και να προσφέρει επιπλέον αντιοξειδωτικά οφέλη. Επειδή δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο τα προαναφερθέντα AHA, σπάνια χρησιμοποιείται μόνο του. Παρόλα ταύτα , πολλά προϊόντα απολέπισης που περιέχουν γλυκολικά ή γαλακτικά οξέα μπορεί να περιέχουν ένα μικρό ποσοστό μηλικού οξέος για απολέπιση πολλαπλών επιπέδων. Το μηλικό οξύ βρίσκεται φυσικά σε πολλά φρούτα και λαχανικά, κυρίως στο μήλο .

Κιτρικό οξύ

Το κιτρικό οξύ μπορεί να κάνει απολέπιση του δέρματος όταν χρησιμοποιείται σε υψηλές συγκεντρώσεις. Ωστόσο, λόγω του χαμηλού pH του, είναι πιο ερεθιστικό από άλλα AHA. Για το λόγο αυτό, μικρές ποσότητες κιτρικού οξέος προστίθενται στα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας ως αντιοξειδωτικό και ρυθμιστικό pH, αντί για απολέπιση ή ενυδάτωση. Το κιτρικό οξύ βρίσκεται φυσικά στα εσπεριδοειδή όπως τα λεμόνια και είναι γνωστό για την ξινή γεύση του.

Τρυγικό οξύ

Το τρυγικό οξύ έχει σχεδόν διπλάσιο ΜΒ από το γλυκολικό οξύ και ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απολέπιση του δέρματος, χρησιμοποιείται συχνότερα για τη διατήρηση του ιδανικού εύρους pH στα προϊόντα περιποίησης δέρματος AHA. Επειδή το μέγεθος του μορίου επηρεάζει τη διείσδυση, που σημαίνει ότι διαφορετικά AHA ωφελούν διαφορετικά στρώματα δέρματος, το τρυγικό οξύ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ένα πιο στοχευμένο απολεπιστικό δέρματος. Στη φύση, το τρυγικό οξύ βρίσκεται στα σταφύλια και στο κόκκινο κρασί.

Μανδελικό Οξύ

Το μανδελικό οξύ είναι το μεγαλύτερο AHA και είναι ένα από τα λιγότερο χρησιμοποιούμενα άλφα υδροξυοξέα σε προϊόντα περιποίησης δέρματος. Και τούτο διότι δεν έχει διεξαχθεί τόση έρευνα που να μελετά τη χρήση του. Λόγω του μεγάλου μοριακού του μεγέθους-βάρους , έχει πιο αργή δράση, κάτι που μπορεί να ωφελήσει άτομα με ευαίσθητο δέρμα. Το μανδελικό οξύ που βρίσκεται φυσικά στα πικραμύγδαλα δεν συνιστάται για όσους έχουν λιπαρό δέρμα.

Ενώ τα άλφα υδροξυοξέα AHA λειτουργούν ως ευεργετικά χημικά peeling και μπορούν να οδηγήσουν σε νεότερο, πιο λείο και υγιές δέρμα, απαιτείται ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ κατά τη χρήση αυτών των προϊόντων. Βασικός λόγος είναι η τεράστια διαφήμιση οι οποίες θεώρησαν και προώθησαν τα ΑΗΑ ως νέα ανακάλυψη! Ωστόσο οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από την λάθος υπέρμετρη χρήση τους είναι σημαντικοί !

  1. Η κερατίνη στιβάδα η οποία αποτελεί και την κύρια είσοδο μικροβίων ,βακτηρίων κλπ επηρεάζεται άμεσα με αποτέλεσμα να αποδυναμωθεί και να επηρεαστεί ιδιαίτερα η προστατευτική της λειτουργία. Ειδικά σε συνθήκες όπου το δέρμα είναι εκτεθειμένο είτε στην ηλιακή ακτινοβολία είτε σε κλιματολογικές θερμοκρασίες χαμηλές ,τότε κινδυνεύει να προκληθεί ζημιά ,επηρεάζοντας και την φυσιολογική χλωρίδα του δέρματος αλλά και την εμφάνιση του , προκαλώντας δερματοπάθειες πχ έκζεμα .
  2. Η χρήση των AHA θα πρέπει να γίνεται μόνο σε δέρματα όπου προτείνεται δηλ σε αυτά που χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα λιπαρά, με εμφανή παχιά κερατίνη στιβάδα

Ο DR BAUMANNγνωρίζοντας όλους τους λόγους που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα τα οξέα φρούτων προτείνει και παρασκευάζει μόνο γλυκολικο οξύ μέσω ζύμωσης ώστε να είναι απολύτως ασφαλής η χρήση του δίνοντας στο δέρμα το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα !

BHA

Πιο πρόσφατα, τα βήτα υδροξυοξέα (BHA) ή ένας συνδυασμός AHA και BHA, εμφανίστηκαν ως συστατικά σε πολλά προϊόντα περιποίησης δέρματος. Ενώ τόσο τα AHA όσο και τα BHA προκαλούν περιστασιακό ερεθισμό που σχετίζεται με τη χρήση αυτών .

BHA αναφέρονται ως :

1.σαλικυλικό οξύ(, σαλικυλικό νάτριο και εκχύλισμα ιτιάς)

2.βήτα υδροξυβουτανοϊκό οξύ

3.τροπικό οξύ

4.τρεθοκανικό οξύ

Επί του παρόντος, το BHA που χρησιμοποιείται πιο συχνά στα καλλυντικά είναι το σαλικυλικό οξύ. Η ασφάλεια του σαλικυλικού οξέος που χρησιμοποιείται ως συστατικό καλλυντικών έχει αξιολογηθεί τόσο από τη βιομηχανία καλλυντικών όσο και από τον FDA. Σε μια συνάντηση τον Φεβρουάριο του 2000, η ​​Ομάδα Εμπειρογνωμόνων για την Αναθεώρηση Συστατικών Καλλυντικών (CIR), το ανεξάρτητο όργανο της βιομηχανίας καλλυντικών για την αναθεώρηση της ασφάλειας των συστατικών καλλυντικών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χρήση ουσιών που σχετίζονται με το σαλικυλικό οξύ στα καλλυντικά είναι «ασφαλής όπως χρησιμοποιείται όταν έχει σχεδιαστεί για να αποφεύγεται ο ερεθισμός αλλά κυρίως η ευαισθησία στον ήλιο.” Το CIR πρόσθεσε ότι οι οδηγίες χρήσης θα πρέπει να περιλαμβάνουν την καθημερινή χρήση αντηλιακής προστασίας».

Με άλλα λόγια, σύμφωνα με τον διευθυντή του CIR, Άλαν Άντερσεν, τα προϊόντα που περιέχουν σαλικυλικό οξύ θα πρέπει είτε να περιέχουν αντηλιακό είτε να φέρουν οδηγίες που συμβουλεύουν τους καταναλωτές να χρησιμοποιούν επιπλέον αντηλιακή προστασία. Προκειμένου να συμμορφωθούν με τις συστάσεις CIR, οι κατασκευαστές καλλυντικών θα πρέπει να δοκιμάσουν τα προϊόντα τους για να προσδιορίσουν εάν προκαλούν ή όχι αύξηση της ευαισθησίας στην επιβλαβή υπεριώδη ακτινοβολία .

Η μακροπρόθεσμη ασφάλεια του σαλικυλικού οξέος στα καλλυντικά αξιολογείται επίσης σε μελέτες που ξεκίνησαν από τον FDA και χρηματοδοτούνται από το Εθνικό Πρόγραμμα Τοξικολογίας και οι οποίες εξετάζουν ,τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις τόσο του γλυκολικού οξέος AHA όσο και του σαλικυλικού οξέος στο δέρμα λόγω έκθεσης στο υπεριώδες φως (UV). Αυτές οι μελέτες έχουν αποδείξει ότι η εφαρμογή γλυκολικού οξέος ακόμη περισσότερο δε του σαλικυλικού στο δέρμα μπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες βλάβες ως συνέπεια του συνδυασμού έκθεσης στον ήλιο, συμπεριλαμβανομένου του ηλιακού εγκαύματος.